Forskellige typer af haver

Haver kan skabes ved hjælp af permakulturprincipper, f.eks. en permakulturhave. En permakulturhave er designet til at arbejde sammen med naturen i stedet for at modarbejde den. Denne type have kan omfatte elementer som Hugelkultur-bede, som er højbede lavet af nedbrydning af træagtigt materiale. Disse bede tilbageholder vand og næringsstoffer, hvilket gør dem ideelle til dyrkning af fødevarer. Permakulturhaver kan også gøre brug af kompagnonplantning, som er en praksis, hvor man dyrker forskellige planter ved siden af hinanden, som gavner hinanden. F.eks. kan tomater og basilikum dyrkes sammen, da basilikum vil hjælpe med at afskrække skadedyr fra tomaterne. Permakultur er en fantastisk måde at skabe en vedligeholdelsesfattig og bæredygtig have.

Andre typer af haver er blandt andet:

Containerhaver: Det er haver, der dyrkes i beholdere i stedet for i jorden. Dette er en god mulighed for folk, der bor i lejligheder eller har begrænset plads.

Blomsterhaver: Blomsterhaver kan anlægges både af æstetiske og praktiske årsager. Blomster kan tiltrække bestøvere som f.eks. bier, hvilket kan bidrage til at øge udbyttet i grøntsagshaver.

Grøntsagshaver: Grøntsagshaver er en god måde at dyrke sin egen mad på. De kan udformes efter permakulturprincipper, f.eks. ved hjælp af kompagnonplantning og Hugelkultur-bede.

Urtehaver: Urtehaver kan bruges til både kulinariske og medicinske formål. Almindelige urter, der kan dyrkes i en urtehave, er bl.a. basilikum, rosmarin og mynte.

Sådan får man en permakulturhave

At skabe en permakulturhave er en fantastisk måde at designe en bæredygtig og vedligeholdelsesvenlig have på. En permakulturhave kan gøre brug af principper som f.eks. Hugelkulturbede, kompagnonplantning og skovhavebrug.

Det er vigtigt med bæredygtige haver, da de er med til at støtte lokale økosystemer og bevare ressourcerne. Permakulturhaver er generelt også lettere at passe, da de kræver mindre vand og færre kemikalier. Det er godt for dig og samfundet, hvis flere anlægger haver efter de principper. På den måde får du en fantastisk have og kloden vil takke dig for, at du bidrager til mere bæredygtighed.

Hvis du er interesseret i at anlægge en permakulturhave, er der et par ting, du skal gøre.

Vælg den rigtige placering: Permakulturhaver kan anlægges i alle klimaer, men det er vigtigt at vælge et sted, der får nok sol og har et godt dræn.

Analyser din jord: Permakulturhaver fungerer bedst i jord, der har et højt indhold af organisk materiale. Hvis din jord er dårlig, kan du forbedre den ved at tilsætte kompost eller andet organisk materiale.

Design din have: Permakulturhaver er designet til at efterligne naturlige økosystemer.